تصادفات رانندگی یکی از عوامل بسیار مهم مرگ و میر و صدمات شدید جانی و مالی میباشد که آثار سنگین اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن جوامع بشری را بشدّت مورد تهدید قرار داده است.
در حال حاضر تصادفات جادهای به بحرانی برای توسعهی اجتماعی و سلامت عمومی جوامع تبدیل شده است و پیشبینی میشود که در صورت عدم توجّه به آن، این حوادث افزایش یابد.
تعداد تصادفات جادهای در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش بوده و هزینههای مستقیم و غیرمستقیم آن نیز در مقایسه با کشورهای توسعه یافته بیشتر است. میانگین سنی قربانیان تصادفات رانندگی اغلب سنین 15 تا 44 ساله و به ویژه جوانان هستند که از ذخایر نیروی انسانی کشورها محسوب میشوند.
تصادفات رانندگی نهمین علت مرگ و میر انسانها در دنیا و دومین عامل مرگ و میر در ایران است که البته در ایران اولین علت مرگ و میر در میان گروه سنی زیر 40 سال محسوب میگردد.
مطالعات سازمان ملل WHO نشان میدهد که تا سال 2020میلادی تصادفات رانندگی به سومین علت مرگ و میر و معلولیت در جوامع بشری تبدیل خواهد شد.به همین دلیل مجمع عمومی سازمان ملل متحد دههی 2011تا 2020 میلادی را به عنوان دههی اقدام برای ایمنی جادههانامگذاری کرده است.
ایران در میان کشورهای دنیا به لحاظ تصادفات رانندگی وتلفات ناشی ازآن رتبه دوم را دارد. بالا بودن حوادث رانندگی جادههای کشور علاوه بر تأثیرات ناهنجاری که بر روح و جسم شهروندان میگذارد، زیانهای غیر قابل جبران بر اقتصاد کشور وارد میکند و چهرهای خشن و ناامن از رانندگی در جادههای ایران در ذهن جهانیان ترسیم مینماید.
برخی کارشناسان از تصادفات رانندگی در ایران به عنوان «جنگ پنهان»یاد میکنند. چون میزان تلفات جادهای در کشور با تلفات یک جنگ تمام عیار برابری میکند؛ گفتنی است هزینههای تصادفات رانندگی در مقایسه با هشت سال جنگ تحمیلی ایران و عراق خیلی بیشتر است.وجود آمار تأسف بار تلفات وحوادث جادهای در کشور و یک مقایسه سطحی وگذرا با آمار دیگرکشورها بیشک علامت سوال بزرگی را در ذهن مسئولین و صاحب نظران این عرصه برمیانگیزد که خلاء یک سیستم مدیریتی و راهبردی منسجم در جهت سامان بخشی به این مسئل? پر اهمیت، روز بروز آشکارتر میگردد که ضرورت دارد دولتمردان، این موضوع را به عنوان یکی از اولویتهای کاری خویش قرار دهند.
در حال حاضر اعتقاد بر این است که این آسیبها قابل پیشگیریاند و نیازمند تلاشهای هماهنگ و همه جانبهاند. از این رو توجه به عوامل مؤثر در تصادفات رانندگی و چگونگی راههای پیشگیری از این عوامل نقش بسزایی در کاهش تلفات، عوارض و هزینههای حوادث جادهای دارد. با توجه به ویژگیها و مشکلات پیش روی کشورمان از جمله فرهنگ نادرست رانندگی، فرسودگی راههای ارتباطی و ناوگان حمل و نقل وخودروها، پیشگیری از تخلفات و حوادث رانندگی فرآیندی زمانبر خواهد بودکه در این میان اتخاذ سیاستهای صحیح و کارآمد از طرف مسئولان امر میتواند در رسیدن به نتیجه مطلوب این فرآیند مؤثر واقع گردد.
بنابراین برای پیشگیری از حوادث رانندگی، بدون تشکیلات و سازماندهی لازم، اقدامات چشمگیر و اساسی صورت نمیگیرد و این امر شرایط سیاسی، الزامات و تعهد ملی خاصی را میطلبد. باید این درک صحیح در جامعه ایجاد شود که هزینههای ناشی از خسارات رانندگی میتواند برای اشتغالزایی جوانان و توسعه و پیشرفت برنامههای اقتصادی کشور صرف شود.
میتوان با تدوین و اجرای یک برنامه 5 تا 10 ساله این تصادفات را به نصف و حتی یک سوم میزان فعلی آن تقلیل داد.
یکی از بزرگترین مشکلات، عدم آگاهی مردم از اهمیّت و شدت این معضل اجتماعی است و تصادفات رانندگی و عواقب ناگوار آن همواره ادامه خواهد یافت، مگر آنکه آگاهی عمومی و تمایلات مردم نسبت به درک این مسئله تغییر چشمگیری کند و راه حل اساسی برای این معضل پیدا شود.
بنابراین به نظر میرسد تهیه و تدوین یک کتاب حاوی مؤثرترین و مفیدترین سر فصلها مانند علل تصادفات رانندگی، ایمنی در رانندگی، روانشناسی و رفتارشناسی رانندگی، امداد و نجات در حوادث جادهای، آثار و عواقب تصادفات رانندگی در جامعه، ارائة پیشنهادات و راهکارهای مختلف پیشگیری و کاهش تصادفات رانندگی، جهت افزایش آگاهی عمومی در سطح جامعه میتواند در حل این معضل کمک کننده باشد.
09123410251 دکتر مرتضی شمسی پزشک معاین راهور و مدرس سلامت شغلی رانندگان حرفه ای
02433332313 شرکت طب کار ایمن محیط
این کتاب از مفید ترین و موثر ترین سر فصل ها تشکیل شده که جهت افزایش آگاهی عمومی در سطح جامعه می تواند در حل بزرگترین معضل اجتماعی کشور (تصادفات رانندگی) کمک کننده باشد یادگیری مطالب این کتاب جزو ضروریات زندگی هر فرد در جامعه می باشد.
سر فصل ها:
فصل اول: بررسی تصادفات رانندگی از نظر آماری و اقتصادی و تأثیر آن بر سلامت روان
بررسی تصادفات رانندگی به صورت آماری
بررسی تصادفات رانندگی از نظر اقتصادی
بررسی تأثیر تصادفات رانندگی بر سلامت روان
فصل دوم: علل تصادفات رانندگی
عوامل انسانی
عوامل جادهای
وسیله نقلیه
عوامل محیطی
فصل سوم: نقش بیماریهای شایع و تأثیر مصرف داروها و مواد اعتیادآور در تصادفات رانندگی
دیابت
فشار خون بالا
بیماریهای قلبی و عروقی
ایدز(سندرم نقص ایمنی اکتسابی)
مسمومیت با گاز مونوکسید کربن
نقش مصرف داروها و مواد اعتیادآور در تصادفات رانندگی
فصل چهارم: خستگی و خوابآلودگی در تصادفات رانندگی
نقش خستگی در تصادفات رانندگی
نقش خواب آلودگی در تصادفات رانندگی
بهداشت خواب
فصل پنجم: روانشناسی و انواع حالتهای روحی و روانی در رانندگی
استرس و رانندگی
روانشناسی رانندگی
رانندگی تهاجمی
خشم
مدیریت کنترل خشم در رانندگی
فصل ششم: آسیبهای ناشی ازگرما زدگی و سرمازدگی
آسیبهای ناشی از گرمازدگی
آسیبهای ناشی از سرمازدگی
فصل هفتم: ایمنی در رانندگی و رانندگی تدافعی
دستورالعملهای ایمنی در رانندگی تحت عنوان هشدارهای پلیس
رانندگی با سرعت غیرمجاز
اهمیت کمربند ایمنی
موتورسواران و ضرورت استفاده از کلاه ایمنی
حواس پرتی در رانندگی
مدیریت زمان در رانندگی
رانندگی تدافعی
فصل هشتم: رانندگی در شرایط خاص
رانندگی در شب
رانندگی در زمستان
رانندگی در تابستان و هوای گرم
فصل نهم: امداد و نجات و کمکهای اولیّه در تصادفات رانندگی
اقدامات حین و بعد از وقوع حادثه رانندگی
بررسی وضعیت مصدومان
تریاژ
اطفاء حریق
کمکهای اولیه مصدوم
ارزیابی اولیه
ارزیابی مستمر
احیاء قلبی - ریوی (CPR) در ایست قلبی - تنفسی
شوک
خونریزیها
زخمها
شکستگیها
سوختگیها
تروما
حملها
فصل دهم: پیشنهادات
راهکارهای پیشنهادی برای کاهش تصادفات رانندگی
توضیحات لازم در مورد برخی از راهکارهای پیشنهادی
فصل یازدهم: قوانین مصوب دولت